Yaşadığımız her alanda travmalar, trafik kazaları, bilgisizlik ve bundan kaynaklanan cüret, iş kazası, ev kazası vb. gibi önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar hastane öncesi sağlık hizmetlerine olan ihtiyacın önemini vurgulamaktadır.
Acil Durum Hizmetlerimizi Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu kriterler eşiğinde Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğine uygun standartlarda olan Acil Yardım Ambulanslarımızla gerçekleştirmekteyiz.
Acil Yardım Ambulansları daha üst donanıma sahip olup içinde doktor veya paramedik , Acil Tıp Teknisyeni ve sürücüsü olan bir ekip ile hareket eden ve her türlü acil vakaya müdahale edebilme yeteneğindeki ambulanslardır. Acil Yardım Ambulansları kırmızı şeritlidirler. Genelde müdahale gerektiren hastaların sağlık kuruluşlarına sevklerinde kullanılır. Acil yardım Ambulansıyla sevk gerektiren durumlar uluslararası 32 parametreyle belirtilmiştir.
Hizmetimizin iş akışı ise şu şekilde gerçekleşmektedir.
0216 888 1 112 nolu telefonumuzdan dan tarafımıza ulaşan acil sağlık çağrısı çağrı Merkezimizde görevli doktor, paramedik ve acil tıbbi teknisyenleri tarafından karşılanır. Acil olan veya olmayan durumlarda yine Çağrı Merkezi çalışanlarımız tarafından değerlendirilerek , mevcut sağlık problemi konusunda aydınlatıcı bilgi verilir ve yapılması gerekenler konusunda yönlendirilir. Ambulans hizmeti söz konusu ise Acil Yardım Ambulansımız yönlendirilir.
Vatandaşımız TRN Ambulans Servisine ilk ulaştığı andan itibaren, bulunduğu yere iletilen acil ve tam yoğun bakım donanımlı ambulans ile tedavisi tamamlanıncaya veya en uygun hastaneye nakli ve doktor ile buluşmasını takiben hastanedeki yatağına teslim edilinceye kadar sürer ve kişinin yakınlarının haberdar edilmesi ile sonuçlanır.
(TRN Ambulans Servisi Acil Sağlık ambulansları, uluslararası standartlardaki donanımıyla doktor veya , Paramedik , Acil Tıp teknisyeni ve ilkyardım eğitimi almış sürücüden oluşan bir ekiple hizmet vermektedir.)
Hastaya ulaşım esnasında tedavi kurumu (hastane vb.), ambulans, hasta yakını ve/veya doktoru arasında iletişim sağlanır. Hastanın durumu belli donanıma sahip bir hastanede çözülmesi gereken özel bir durumsa, çağrı merkezi kanalıyla ulaştığı bilgiler ışığında hasta ve hasta yakınına bu konudaki alternatifleri sunar ve hastanın hastanedeki yerinin önceden hazırlanmasını sağlayarak, acil durumu bir hizmet bütünlüğü içinde yönetir.
Yetişkinler dışında yenidoğan bebek hastalarında acil ambulans ihtiyaçları aynı araçlar ile karşılanmaktadır. ( Küvoz Sedye Kullanılarak )